خوزه اگویلار یکی از مسئولان تیم: «ما به کشورهای دیگری با وضعیت مشابه رفتهایم و تا حالا مشکلی نداشتهایم.» او که نمیخواست به این اعتراف کند که فدراسیون فوتبال کوستاریکا بخاطر پولش به ایران میرود، گفت: «این بازی دوستانه سود اقتصادی و ورزشی دارد.» . او گفت که هیچ دلیلی برای لغو سفر نیست.
درآمدهای نفتی روسیه و تحریم ایران
فکر میکنید مهمترین قلم صادراتی روسیه چیست؟
جواب درست نفت است. روسیه، بعد از عربستان سعودی، بزرگترین تولید کننده و صادرکننده نفت در دنیا است. صادرات روزانه نفت این کشور در حدود 7 میلیون بشکه (در مقایسه با 9 میلیون عربستان و حدود 2.5 میلیون ایران) است به طوری که نفت یکی از اجزا مهم تولید ناخالص ملی این کشور را تشکیل میدهد. در حقیقت از جهت وابستگی به نفت، اقتصاد این کشورشباهت زیادی به اقتصاد ایران دارد، به طوری که بالا رفتن قیمت نفت به رونق اقتصادی در روسیه می انجامد و پایین آمدن قیمت نفت موجب رکود است.
این موﺿوع در چهارچوب مناقشه هسته ای ایران با کشورهای غربی قابل توجه است. در این ماجرا ایران بر حمایت روسیه از خود حساب میکند و امیدوار است که با حمایت این کشور و چین از تحریمهای اقتصادی یا حمله نظامی در امان بماند. از طرف دیگر، مهمترین تاثیر اقتصادی تحریم یا حمله نظامی بر علیه ایران افزایش قیمت نفت است که موجب خرسندی صادر کنندگان نفت خواهد بود. در حقیقت با توجه به نقش درآمدهای نفتی در اقتصاد روسیه، چه بسا روسیه از مهمترین برندگان تحریم علیه ایران باشد.
فکر کنید که آمریکا چه باید بکند تا برنامه اتمی ایران را متوقف کند:
۱) سریعا به ایران حمله نظامی کند: ۹٪
۲) راههای دیپلماتیک و تحریم اقتصادی استفاده کند: ۶۸٪
۳) هیچ کاری نکند: ۱۸٪
۴) نظری ندارم: ۵٪
اگر فشارهای دیپلماتیک و تحریم اقتصادی نتیجه نداد، فکر می کنید که آمریکا باید از نیروی نظامی بر علیه ایران استفاده کند:
۱) بله: ۴۰٪
۲) خیر: ۴۹٪
۳) نظری ندارم: ۱۱٪
آیا اطمینان دارید که دولت بوش توانایی حل مشکل با ایران را داشته باشد:
۱) کاملا اطمینان دارم: ۱۷٪
۲) تاحدی اطمینان دارم: ۲۸٪
۳) نه اطمینان چندانی ندارم: ۲۷٪
۴) اصلا اطمینانی ندارم: ۲۸٪
۵) بی نظر: ۱٪
چقدر نگران هستیند که آمریکا کار کافی برای متوقف کردن برنامه تولید سلاحهای هستهای نکند:
۱) خیلی نگرانم : ۲۶٪
۲) تاحدی نگرانم : ۴۶٪
۳) چندان نگران نیستم: ۲۴٪
۴) اصلا نگران نیستم: ۶٪
۵) بی نظر: ۲٪
اگر ایران به سلاح های هسته ای دست پیدا کند، کدام اتفاق زیر محتمل تر است:
- خیلی محتمل تاحدی محتمل کم احتمال ابدا بینظر ایران سلاح اتمی را به تروریستها خواهد داد تا بر علیه آمریکا استفاده کنند ۵۰ ۳۰ ۱۲ ۶ ۲ ایران سلاح اتمی را به تروریستها خواهد داد تا بر علیه اسراییل استفاده کنند ۴۹ ۳۲ ۱۲ ۴ ۴ دولت ایران سلاح اتمی را بر علیه آمریکا استفاده خواهد کرد ۳۰ ۲۹ ۲۶ ۱۲ ۲ دولت ایران سلاح اتمی را بر علیه اسراییل استفاده خواهد کرد ۴۱ ۳۶ ۱۵ ۴ ۴
در چند سالی که در آمریکا بوده ام باز بودن آمریکاییها به تغییر و ایده های جدید را از مهمترین مشخصات متمایز کننده اونها دیده ام. این تفاوت در مقایسه با ایران اونقدر بارز بود که کمتر متوجه جریان مقابل اون، محافظه کاری و بازگشت به گذشته، در درون آمریکاییها بودم. در نتیجه خبری در روزنامه های امروز برام جالب توجه بود: قاضی اسکالیا، از قضات شورای عالی قضایی آمریکا، در یک سخنرانی جدید گفته بود که: " آدم باید احمق باشه که ادعا کنه چون دنیا در حال تغییر هستش، اصول قانون اساسی نیز نیاز به بازنگری داره." بدون دانستن هویت گوینده، احتمالا فکر میکردم که این گفته توسط یکی از روحانیون سنتی در جناح راست ایران یا یک مرجع سنی درعربستان ایراد شده و اون رو به حساب دور بودن طرف از دنیای امروز میزاشتم!
توجه داشته باشید که شورای عالی قضایی در آمریکا پرقدرتترین نهاد قانونی است و تصمیمات اون در موارد قضایی بر تصمیمات هر مرجع دیگه ای ارجحیت داره. در نتیجه میشه دید چه تفکر محافظه کاری در بالاترین سطوح تصمیمگیری آمریکا حضور داره.
جالب اینجاست که اگر در قانون اساسی آمریکا تجدید نظر نشده بود، هنوز برده داری قانونی می بود! به کار بردن کلمه احمق (idiot) هم در این جمله اسکالیا خیلی قویتر از اون چیزیه که در اظهار نظر در موارد غیر بدیهی از آمریکاییها دیده میشه. در مجموع این موضوع هم یادآوری ای بود که آمریکا فقط از ساکنان شهرهای دانشگاهی مثل بوستون و سن فرانسیسکو تشکیل نشده، و هم این که تفاوت فکر بین آمریکاییها و ایرانیها ممکنه در مواردی چندان هم زیاد نباشه.
از عقلانیت در بازارهای اینترنتی تا عقلانیت در سیاست جهانی
معمولا فروشندگان اینترنتی, مثلا در E-bay , به قول خود وفادارند ودر کیفیت کالای خود اغراق نمیکنند در حالیکه میتوانستند با تبلیغات دروغ مشتری را فریب داده ودر یک معامله سود بیشتری داشته باشند. دلیل اصلی این موضوع این است که فروشندگان به سود درازمدت خویش اهمیت میدهند و نمیخواهند به قیمت سود بیشتر در یک معامله, اعتبار خود را از دست بدهند و از سود درازمدت محروم شوند. به عبارت دیگر فروشندگان عاقل فقط به سود یک معامله فکر نمیکنند بلکه در محاسبه سود ,تاثیرعملکرد خود در معامله فعلی بر اعتبار درازمدت خویش را نیز منظور میکنند.
در صحنه معاملات و رقابتهای جهانی نیز چنین قانونی حکمفرماست. نه تنها برای کشورها سود اقتصادی کوتاه مدت اهمیت دارد, بلکه تاثیر تصمیمات بر اعتبار دراز مدت برای معاملات آینده نیز مهم است. مثلا از اهداف دراز مدت آمریکا این است که جایگاه خود را به عنوان قدرت بناملازع جهانی تثبیت کند و به بقیه دنیا بقبولاند که نباید در معامله با آمریکا حقوق برابری را انتظار داشته باشند. این هدف در مواقعی به هدف سود اقتصادی کوتاه مدت می چربد. توجه به این مساله حمله آمریکا به عراق را به خوبی توضیح میدهد چرا که هرچند در زمان حمله این کار از نظر اقتصادی توجیه پذیر نبود, اما سیاستمداران آمریکایی به منظور تحکیم اعتبار آمریکا به عنوان قدرت بلامنازع در دنیا هزینه های چنین حمله ای را قبول کردند.
در مورد مساله هسته ای ایران نیز این اصل کم و بیش پابرجاست. به عبارت دیگر نه تنها سود و زیان آمریکا در مورد درگیری با ایران (مثلا تغییر قیمت نفت و احتمال اتمی شدن ایران) مورد نظر سیاستمداران آمریکایی است, بلکه تحکیم اعتبار آمریکا به عنوان قدرت برتر جهانی که قواعد بازی را مینویسد از مهمترین محرکهای تصمیمات این کشور است. لذا تعجبی نخواهد داشت اگر سیاستمداران آمریکایی رای به گزینه ای دهند که در مورد مساله ایران به ضرر اقتصادی آمریکا نیز می انجامد اما (به عقیده این سیاستمداران) اعتبار دراز مدت آمریکا را تحکیم میکند. در نهایت سیاستمداران ایرانی باید متوجه باشند که در بازی با آمریکا برتوانایی برگهای اقتصادی خود بیش از حد اطمینان نداشته باشند چرا که چه بسا آمریکا ترجیح دهد به جای منطقی عمل کردن در این بازی، با گرفتن یک قربانی دیگر در صحنه جهانی بر اعتبار خود برای بازیهای جدیتر در آینده بیفزاید. فراموش نکنیم که بر خلاف عراقیها که هزینه بسیاری برای جنگ با آمریکا پرداخته اند, هزینه سالانه جنگ عراق کمتر از 2 درصد تولید ناخالص ملی آمریکا بوده و عملا هیچ تاثیری بر زندگی روزمره آمریکاییها ندارد.
حلقه ابتکار عمل
نگاهی کلی به اوضاع سياسی اقتصادی ايران موجب نااميدی عمده ناظرين شده است: بحرانهای سياسی خارجی رو به افزايش است، بخش خصوصی به ورشکستگی نزديک ميشود، فضای سياسی داخلی روزبه روز بسته تر ميشود، و سياستگذاری بدون توجه به کار کارشناسی بر اداره کشور سايه انداخته. جای تعجبی ندارد که مردم بيش از پيش سرخورده و ناراضی شده و اميدی به آينده کشور نداشته باشند. ولی آيا واقعا اميدی نيست؟ آيا چون ايرانيان ۶ قرن پيش که از نااميدی در برابر تک سربازی مغول سر بر زمين ميگذاشتند تا جلادشان به دنبال شمشيرش برود و برای بريدن سرهاشان بازگردد، ايرانيان امروز نيز بايد نااميدانه روزشان را به شب بسپارند يا در انتظار منجی عالم بشريت بمانند؟
من فکر ميکنم اوضاع به اين بدی نيست. در واقع شايد مشکلات امروز همانقدر ناشی از نااميدی و عدم ابتکار عمل خود ماست که به عواملی خارج از اختيار ما باز می گردد. مثالی حقيقی منظورم را بهتر ميرساند. معلمی معمولی در مدرسه ای معمولی در جنوب تهران را ميشناسم که ترجيح می دهد قربانی محيط نباشد، بلکه دنيای اطراف خود را به جهتی مثبت سوق دهد. او با جلسات کتابخوانی در مدرسه آغاز کرد، معلمين و مسئولين مدرسه را با خود همراه کرد تا با هم مرامنامه و اهدافی اميدوارانه برای مدرسه بوجود آورند، اين گروه با هم دانش آموزان راهنمايی را به اين فرايند وارد کردند، و به زودی اين حرکت در تمام مدرسه ريشه دواند... در عرض دو سال نه تنها اميد در اين مدرسه زنده شده بود و بچه ها به ارزشهايی چون حفاظت محيط زيست، صلح، تسامح و تساحل، و تصميم گيری گروهی پايبند شده بودند، بلکه عملکرد دانشآموزی در درسهاشان نيز به شدت بهبود پيدا کرده بود مثلا در امتحانات نهايی امسال هيچ دانشآموزی در هيچ درسی مردود نشد.
معلم ما شايد مشکلات مملکتی را حل نکرده باشد، ولی نقش خود را در پيشبرد جامعه به خوبی ايفا کرده. برای يک لحضه تصور کنيد چه ميشد اگر هر ايرانی در هر کجای دنيا در حوزه عملکرد و تاثير گذاری خود ابتکار عمل را به دست ميگرفت و با عشقی اميدوارانه به تغيير مثبت محيط کار و زندگی خود همت ميگمارد. آيا کسی شک دارد که عمده جريانهای منفی خنثی ميشدند و کشور به سويی متفاوت ميرفت؟ فکر ميکنم عمده افراد واقع بين به قدرت اين توانايی بالقوه اطمينان دارند... و برای بالفعل کردن آن؟ کافيست هر کدام از ما فقط يک نفر را به حلقه ايرانيان با ابتکار عمل متصل کند؛ اميد و خلاقيت ميتوانند از گلدکويست سريعتر پخش شوند
The ranking of countries based on the number of countries their citizens can visit without a need for a visa (data from Henley & Partners). | ||
1. Finland, 130. (tie) Denmark, 130. (tie) United States, 130. 4. Germany, 129. (tie) Ireland, 129. (tie) Sweden, 129. 7. Britain, 128. (tie) France, 128. (tie) Italy, 128. (tie) Japan, 128. 11. Belgium, 127. (tie) Norway, 127. (tie) Spain, 127. (tie) Switzerland, 127. 15. Netherlands, 126. 16. Austria, 125. (tie) Canada, 125. (tie) Luxembourg, 125. (tie) New Zealand, 125. 20. Portugal, 123. 21. Singapore, 122. 22. Australia, 120. (tie) Greece, 120. (tie) Iceland, 120. (tie) Malaysia, 120. 26. Liechtenstein, 116. 27. South Korea, 115. (tie) Malta, 115. 29. Cyprus, 113. 30. Hong Kong, 110. 31. Chile, 109. (tie) San Marino, 109. 33. Monaco, 108. 34. Poland, 106. 35. Slovenia, 105. 36. Israel, 104. 37. Argentina, 101. (tie) Brunei, 101. (tie) Hungary, 101. 40. Andorra, 99. (tie) Brazil, 99. (tie) Uruguay, 99. 43. Czech Republic, 98. (tie) Mexico, 98. 45. Slovakia, 97. 46. Costa Rica, 95. 47. Lithuania, 94. 48. Venezuela, 92. 49. Estonia, 91. (tie) Latvia, 91. 51. Vatican City, 87. 52. Croatia, 84. 53. Bolivia, 83. (tie) Bulgaria, 83. 55. Guatemala, 82. (tie) Panama, 82. (tie) Paraguay, 82. 58. El Salvador, 81. 59. Honduras, 80. 60. Nicaragua, 75. 61. Romania, 73 62. Barbados, 71. (tie) Bahamas, 71. (tie) Macau, 71. 65. Trinidad and Tobago, 66. 66. South Africa, 65. 67. St.Vincent and Grenadines, 64. 68. St.Lucia, 63. (tie) Antigua and Barbuda, 63. 70. St. Kitts-Nevis, 62. | 71. Grenada, 60. 72. Belize, 58. 73. Jamaica, 57. 74. Solomon Islands, 54. 75. Guyana, 53. (tie) Gambia, 53. 77. Dominica, 52. (tie) Mauritius, 52. (tie) Seychelles, 52. (tie) Turkey, 52. 81. Lesotho, 51. 82. Tuvalu, 50. 83. Kiribati, 49. (tie) Western Samoa, 49. 85. Botswana, 48. (tie) Malawi, 48. 87. Fiji, 47. (tie) Sierra Leone, 47. (tie) Vanuatu, 47. 90. Kenya, 46. (tie) Maldives, 46. (tie) Swaziland, 46. (tie) Tonga, 46. 94. Ghana, 45. (tie) Zambia, 45. 96. Nauru, 44. 97. Taiwan, 42. 98. Ecuador, 41. (tie) Namibia, 41. (tie) Papua New Guinea, 41. (tie) Peru, 41. (tie) Tanzania, 41. (tie) Zimbabwe, 41. 104. Suriname, 40. 105. Kuwait, 39. (tie) Mauritania, 39. (tie) Uganda, 39. 108. Bahrain, 38. (tie) Mali, 38. (tie) Tunisia, 38. 111. Guinea, 37. (tie) Ivory Coast, 37. (tie) Niger, 37. (tie) Qatar, 37. (tie) Senegal, 37. 116. Benin, 36. (tie) Cape Verde, 36. (tie) Marshall Islands, 36. (tie) Oman, 36. 120. Burkina Faso, 35. (tie) Nigeria, 35. (tie) Russia, 35. (tie) Togo, 35. (tie) United Arab Emirates, 35. 125. Guinea-Bissau, 33. (tie) Micronesia, 33. (tie) Philippines, 33. 128. Belarus, 32. (tie) Colombia, 32. (tie) Palau Islands, 32. (tie) Serbia-Montenegro, 32. (tie) Ukraine, 32. 133. Liberia, 31. (tie) Macedonia, 31. (tie) Saudi Arabia, 31. 136. Morocco, 30. 137. Indonesia, 29. (tie) Moldova, 29. (tie) Thailand, 29. | 140. Azerbaijan, 28. (tie) Bangladesh, 28. (tie) Central African Republic, 28. (tie) Georgia, 28. (tie) Kazakhstan, 28. (tie) Kyrgyzstan, 28. 146. Armenia, 27. (tie) Chad, 27. (tie) Congo Brazzaville, 27. (tie) Cuba, 27. (tie) Tajikistan, 27. 151. Cameroon, 26. 152. Bosnia and Herzegovina, 25. (tie) Dominican Republic, 25. (tie) India, 25. (tie) Madagascar, 25. 156. Egypt, 24. (tie) Gabon, 24. (tie) Mongolia, 24. (tie) Uzbekistan, 24. 160. Algeria, 23. (tie) Rwanda, 23. 162. Haiti, 22. (tie) Mozambique, 22. (tie) Sao Tome and Principe, 22. (tie) Sri Lanka, 22. 166. East Timor, 21. (tie) Jordan, 21. 168. Comores Islands, 20. (tie) Equatorial Guinea, 20. (tie) Eritrea, 20. (tie) Laos, 20. (tie) Nepal, 20. 173. Angola, 19. (tie) Bhutan, 19. (tie) Djibouti, 19. (tie) Libya, 19. (tie) Turkmenistan, 19. 178. Burundi, 18. (tie) China, 18. (tie) Ethiopia, 18. (tie) North Korea, 18. (tie) Vietnam, 18. (tie) Yemen, 18. 184. Albania, 17. (tie) Cambodia, 17. (tie) Lebanon, 17. (tie) Pakistan, 17. (tie) Sudan, 17. 189. Congo, 16. (tie) Syria, 16. 191. Iraq, 15. (tie) Myanmar, 15. (tie) Somalia, 15. 194. Iran, 14. 195. Afghanistan, 12. |
«دموکراسىهاى خاورميانه شبيه و مطابقِ دموکراسى ما نخواهند بود بلکه سنتهاى شهروندان خودشان را منعکس خواهند کرد. اما آيندهی تک تکِ کشورهاى خاورميانه با آزادى توأم خواهد بود... از جمله در ايران، کشورى که توسط گروه کوچکى از روحانيان به گروگان گرفته شده و رژيماش مردم را سرکوب میکند. رژيم اين کشور، حامى تروريستهاى مناطقى از فلسطين و لبنان است، اين حمايت بايد متوقف شود. حکومت ايران با زياده طلبىهاى هستهاىاش خواست همهی جهان را ناديده میگيرد و کشورهاى جهان نيز نبايد اجازه دهند که رژيم ايران به سلاحهاى هستهاى دست پيدا کند. آمريکا کماکان تلاش خواهد کرد که کشورهاى جهان را به مقابله با اين تهديدها فرا بخواند.»
رييس جمهور آمريکا سپس مستقيم به خودِ مردم ايران پيامى فرستاد. او گفت: «امشب اجازه دهيد که من مستقيماً با شهروندان ايران صحبت کنم: آمريکا به شما احترام میگذارد، و ما به کشور شما احترام میگذاريم. ما حق شما را براى گزينش آينده خودتان و به دست آوردن آزادى گرامى میداريم. و ملّت ما اميدوار است که روزى برسد که نزديک ترين دوستى را با يک ايرانِ آزاد و دموکراتيک برقرار کند.»